De afgelopen weken ben ik bezig geweest met een onderzoek naar de werking van het centrale zenuwstelsel. Dit was een intensief en leerzaam proces, waardoor ik even niet toe kwam aan het schrijven van artikelen voor mijn blog. Bij toeval kwam ik de Polyvagaal theorie van dr. Porges tegen die al tientallen jaren geleden is ontstaan. Voor mensen met autisme die snel in de stress schieten en zich niet bewust zijn waar deze reflex respons vandaan komt is het misschien een interessante ontdekkingsreis om te leren tussen de interactie brein en centraal zenuwstelsel.
De Polyvagaal theorie verdeelt het centrale zenuwstelsel in drie delen. Het bovenste deel dat keel, nek, schouders en bovenrug omvat is de verbinding met positieve emoties, je prettig voelen en en harmonie met jezelf. Je bent verbonden met de flow van het leven, de golven van het bestaan, het meebewegen met alles wat is in het hier en NU.
Het middengedeelte van je centrale zenuwstelsel omvat je borst en middenrug en daar ontstaat een vecht of vlucht reactie als er een negatieve emotie waar altijd angst onder zit ontstaat. Dit kan ook een negatieve gedachte zijn bewust of onbewust ervaren.
Het onderste deel van je centrale zenuwstelsel heeft betrekking op je onderrug en je buik en is het oudste deel van het centraal zenuwstelsel, 500 miljoen jaar oud. De walvis (zoogdier) evolutie naar een zoogdier (mens) als landbewoner. De walvis werpt zich soms op het land en sterft meestal een langzame pijnlijke dood, omdat de weg terug naar het water niet meer lukt. Zou het centrale zenuwstelsel van de walvis ook uit balans zijn geraakt?
Tijdens het bekijken van video's over de Polyvagaal theorie ben ik ook in mezelf gaan voelen in het diepste en oudste deel van mijn centrale zenuwstelsel waar bij mij de automatische freeze respons ontstond, de plek van de paniekreacties. Het is een vorm van lichaamsgerichte therapie die je goed op jezelf kunt toepassen, omdat je met een boek of kaartenset ook allerlei bewustwordingsoefeningen kunt doen. Door heel bewust mijn gevoel van veiligheid te herstellen, is het me gelukt om die automatische freezerespons te doorbreken, waardoor ik tot op heden geen last meer heb gehad van een paniekreactie. Als er nu iets onverwachts gebeurt wat vervelend is, blijf ik toch zen en rustig en kalm. Dit is een hele fijne gewaarwording.
Ik gun iedereen met (een vermoeden van) autisme (ASS) deze ontdekkingsreis. Misschien helpt het jou ook als je last van stress hebt om op een diepe manier verbinding met je lichaam te maken en om je centrale zenuwstelsel te helen. Dan zul je merken dat je op allerlei gebieden veel beter gaat functioneren, ook op het werk.
Reactie plaatsen
Reacties