Bij autisme kan gehoorverlies een rol spelen alleen is het de vraag of er bij mij een verband is met elkaar. De laatste jaren ben ik minder goed gaan horen, dat is wel heel geleidelijk gegaan en valt de laatste maanden pas echt op.
Op het werk kan ik in de kantoortuin mijn mannelijke collega's niet meer goed verstaan als ze verder dan twee meter staan of zitten. De lagere menselijke frequenties lijken te zijn verdwenen in mijn gehoor. Ik sluit me misschien wel meer dan gemiddeld af voor geluiden in mijn werkomgeving, echter als ik mijn collega aankijk of mij ga focussen op wat hij zegt, dan moet mijn collega het vaak nog twee keer herhalen voordat ik kan verstaan wat hij zegt. Het lastige is wel dat ik als ik me afsluit niet in de gaten heb dat een mannelijke collega iets tegen mij wil zeggen. In ieder geval is het belangrijk dat ik ga vragen of ze wat harder in mijn richting kunnen praten, zeker als we werkoverleg hebben en ik moet notuleren.
Bij mijn vrouwelijke collega's heb ik hier geen last van, omdat de toonhoogte van hun stem veel hoger ligt tenzij mijn collega wat verder weg staat of zit. Bij mij is er aan de andere wel een erge gevoeligheid voor bepaalde harde en plotselinge storende geluiden die me bijvoorbeeld kunnen afleiden, uit mijn concentratie halen, dus dat lijkt tegenstrijdig. Denk aan bromgeluiden, knalgeluiden of een alarm in de lift bijvoorbeeld.
Als je ouder bent dan 55 jaar kan het opeens op gaan vallen dat je menselijke frequenties niet meer goed gaat horen via het midden gehoor. De hoge en lage tonen hoor ik gelukkig goed, omdat ik van muziek maken en zingen houd en geen last heb met toonvastheid, al heb ik geen absoluut gehoor. Mijn autistische vader had ook op middelbare leeftijd een probleem met het midden gehoor gekregen en moest op een gegeven moment een gehoorapparaat gaan dragen. Er lijkt een erfelijke factor in het spel te zijn.
Deze week toch maar een online gehoortest gedaan en daar kwam uit dat ik licht tot matig gehoorverlies heb en verder audiologisch onderzoek nodig is. Nu voel ik er niets voor om binnenkort een duur gehoorapparaat te moeten aanschaffen, omdat dit ook allerlei ongewenste geluiden versterkt die ik juist niet wil horen. Soms kan gehoorverlies ook een voordeel zijn bij autisme en overprikkeling.
Dus ik heb net een draagbare luisterhulp besteld die ik thuis en op het werk wil gaan uitproberen als ik gesprekken met 1 of meer mensen moet voeren. Thuis kan het ook handig zijn, want de monteur die in de gang op enkele meters afstand stond en bezig was met een klus kon ik ook niet goed verstaan, terwijl er verder geen achtergrondgeluid was. Hij moest soms de zinnen wel drie keer herhalen voordat ik het kon verstaan en begreep wat hij zei. Ik hoorde helemaal niet dat hij iets zei, had het ook niet in de gaten en er waren geen andere mensen in huis. Het was ook geen onverstaanbaar zacht gebrabbel of gefluister.
Dit onderzoek naar voor mij werkende gehoorhulpmiddelen is extra belangrijk op dit moment, omdat slecht kunnen horen op het werk kan zorgen voor extra vermoeidheid en miscommunicatie in combinatie met autisme. Ik wil weten of een luisterhulp voldoende helpt om gesprekken beter te kunnen verstaan voordat ik het autisme (ASS ) diagnosetraject inga. Als ik me bewust of onbewust afsluit met mijn brein voor inkomende geluiden in de vorm van laag frequente menselijke stemmen dan zou een luisterhulp als versterker in mijn oren niet voldoende werken. Eventuele constante of plotselinge achtergrondgeluiden zijn hierbij wel of niet aanwezig, gewoon gaan kijken of die met de luisterhulp wel of niet versterkt worden. Je kunt de luisterhulp per oor instellen en ook meer richting versterken lagere tonen, een kleine of grote ruimte en hoeveelheid achtergrond geluiden. Als een luisterhulp werkt bij mij, dan ga ik volgend jaar nog wel naar een gespecialiseerde audicien voor een uitgebreid onderzoek waarbij het vermoeden van ASS kan worden meegenomen, zodat ik de resultaten tijdens het diagnosetraject kan bespreken.
Reactie plaatsen
Reacties