Horen en luisteren met autisme

Gepubliceerd op 17 maart 2024 om 09:43

Hier ben ik weer, terug na een lange tijd inactiviteit op mijn blog. Er is de afgelopen maanden zo veel gebeurd en het kwam er nog niet van om weer te gaan schrijven. Zoveel geleerd over autisme en vooral wat het medisch gezien voor mij betekent. Veel rustiger gaan leven en nog meer zen zijn gedurende de dag is echt heel belangrijk. Ze weten nog maar weinig over ouder worden met autisme. Er is nog veel onderzoek nodig op dit gebied. De meeste onderzoeken richten zich op mensen tot 50 jaar.

 

Het afgelopen half jaar was veel intensiever dan ik had verwacht zo kort na mijn diagnose. Door mijn nieuwe functie was ik vrijwel alleen maar bezig met het inwerktraject en verder was ik begin dit jaar enkele weken druk met psycho-educatie in een groep om mijn diagnose beter te leren begrijpen.

 

Inmiddels weet ik  van mijn behandelaar dat ik met autisme anders hoor en luister. Horen en luisteren vinden bij mij niet tegelijk plaats maar na elkaar. Het artikel dat ik vorig jaar op mijn blog schreef over autisme en gehoorverlies  door het ouder worden komt hiermee in een ander daglicht te staan.

 

Als ik iets hoor, dan heb ik  door mijn autisme meer tijd nodig om betekenis te geven aan de informatie en deze te ordenen. Dit is vooral tijdens een telefoongesprek lastig, omdat ik dan snel moet kunnen nadenken wat de ander zegt, schakelen en wat ik vervolgens weer moet zeggen. Een telefoongesprek kan alle kanten opvliegen.

 

Het is ook extra lastig voor mij door mijn autisme  om hoofd- en bijzaken te onderscheiden.  Telefoneren op het werk zonder het maken van aantekeningen en het raadplegen van het dossier is mede gezien mijn leeftijd  in combinatie met autisme niet meer mogelijk. Ik onthoud dan niet wat er gezegd wordt, wat belangrijk is, kan het niet samenvatten voor mezelf en terugkoppelen en dergelijke. Een inhoudelijk lang telefoongesprek is dan heel lastig te behappen.

 

Een persoon die een telefoontje krijgt  op kantoor zonder laptop en bloknoot bij de hand? Voor mij altijd een ingesproken voicemailbericht want dan kan ik zelf bepalen wanneer ik terug bel als ik rustig thuis werk. Daar heb ik  alles bij de hand  en kan ik daarna op tijd ontprikkelen als het een lastig stressvol gesprek was. De beller kan bij mij zelf een voicemailbericht inspreken, dan weet ik meestal ook waar het over gaat en welk dossier ik erbij moet pakken. Een goede voorbereiding is bij mij het halve werk!

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.